Tåg, iPhone, suddigt, jag

tisdag 11 september 2012

Vegetarisk och GI anpassad trerätters

Hej igen :)
Tänkte dela med mig av gårdagens middag, då jag för en gångs skull bemödade mig med att göra en trerätters åt min sambo ;)
Fick inspiration av en kokbok, ändrade lite på mängderna och anpassade lite efter det vi hade hemma. Blev en bra kombo av en vegoförrätt, en vegohuvudrätt och en riktigt smarrig efterrätt!
Alla tre är GI anpassade och helt vetemjölsfria, samt laktosfria.
Däremot är det tyvärr bönor och nötter i en eller två av maträtterna, så de allergierna är inte uteslutna, samt att det är ägg i efterrätten.
Så kanske inte så allergivänlig mat tyvärr.
Hur som, här kommer recepten, tillagningssätten samt foton :)

FÖRRÄTT
Bön- och chèvrebollar med basilikasås

200 g stora vita bönor
125 g chèvre utan kanter
olivolja
1 liten rödlök
salt och peppar

1 kruka basilika
1 dl god olivolja
salt och peppar

blandad sallad

Jag använde färdigkokta vita bönor, men koka helst egna torra - blir bäst då. Jag hade bråttom, så fuskade.
Skölj av de vita bönorna och lägg dem i en skål ihop med chèvren. Slå på lite olivolja och mixa med mixerstav alt matberedare till en jämn och fin röra.
Blanda sedan i den finhackade rödlöken för hand och smaka av med salt och peppar

Mixa all basilika med olivoljan, smaka av med salt och peppar.
Forma bönröran till fyra äggformade bollar, lägg upp på tallriken. Garnera med den blandade salladen, samt med basilikaoljan.

Ställ gärna fram på bordet resten av oljan som inte används vid serveringen, kan gästerna själva ta mer om de vill ha :)

HUVUDRÄTTEN
Matkornssallad med bönor och valnötter (originalreceptet är med bulgur, men detta ska ju inte innehålla vete. Då kan man med fördel ta matkorn!)

2 dl kokt matkorn
200 g svarta bönor
200 g black eyed peas
2 små schalottenlökar
100 g cocktailtomater
½ röd paprika
½ gul paprika
2 dl grovhackade valnötter
1 knippe bladpersilja
saften av ½ citron
3 msk olivolja
salt och peppar
oliver till garnering

Koka matkornet, ställ åt sidan och låt svalna. Skölj igenom det med kallt vatten om det behövs.
Hjälper till så de inte klumpar sig med!
Dela cocktailtomaterna i halvor, skär paprikan och löken i små bitar - gärna finhackat.
Grovhacka däremot valnötterna och bladpersiljan.

Blanda ihop allting i en stor skål tillsammans med olivoljan och citronsaften, smaka av med salt och peppar samt garnera med oliver.

EFTERRÄTTEN
Chokladkaka med nötter och kokos

300 g mörk choklad 70%
6 ägg
4 msk fruktsocker
½ dl starkt kaffe
2 dl grovhackade pecannötter

Till formen:

1 msk Mildas mjölkfria mat och bakmargarin
1 dl kokos

Börja med att sätta ugnen på 200 grader, samt att smöra och "kokosa" formen.

Dela sedan äggen och lägg äggulor i en skål, samt äggvitorna i en annan skål.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Smält chokladen på medelvärme i micron, håll lite koll så den inte bränns vid.
Häll ner den smälta chokladen i äggulorna och rör om till en jämn smet.
Tillsätt därefter det starka kaffet (jag tog bara varmt vatten och tillsatte 2,5 tsk kaffepulver från Lindvalls kaffe, blev jättebra!) och fruktsockret och rör om ordentligt.
Efter det häller du i nötterna och ser till att allting blandas ordentligt.
När du tycker det känns bra vänder du ner smeten i äggviteskummet eller vice versa, se till att all äggvita är uppskummad!!
Rör om ordentligt tills allt verkligen är ordentligt inbäddad i mörk, fyllig chokladmassa :)

Häll i den smorda formen och baka i 10 minuter, jag bakade i 15 minuter men då blev den inte så kladdig i mitten.
Testa er fram själva hur ni vill göra.

Låt kakan stå svalt i en timme innan servering, skall inte serveras på en gång!
Perfekt att äta förrätt och huvudrätt innan i lugn och ro :)
Servera också gärna med lite grädde, laktosfri såklart ;)
Vi åt utan grädde och det fungerar lika bra, men om man vill ha lite extra.

Bon appetit!

Basilikaolja

Bön och chèvreröran


Matkornsalladen



Äggviteskum




Uppläggning av förrätt



Mums!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar